مقاله کامل

می توان گفت هر چیزی اگر بر مدار طراحی صنعتی بچرخد و به خوبی ایده های نوین و جذابی را پیاده سازد، خیلی زود رشد و ترقی می کند و می توان آینده ای درخشان را برای آن متصور بود.

با توجه به تخصصی بودن طراحی صنعتی می طلبد که در این حوزه کاری اطلاعات بسیار زیادی را کسب کرد و با تجربه و علم و آموزش طراحی صنعتی را به پیش برد.

در ادامه برای آشنایی شما با طراحی صنعتی – که امروزه به عنوان یکی از شاخه های تحصیلی در مدارس و دانشگاه ها نیز در حال فعالیت است.

لازم می آید که اطلاعات جامع و مفیدی را ارائه کرد. پس ما را تا پایان دنبال کنید تا به تمامی نکاتی دست یابید که در مورد طراحی صنعتی مورد نیاز شما خواهد بود.

طراحی صنعتی

ارائه تعاریف مختلف در مورد طراحی صنعتی

اگر بخواهیم در خصوص طراحی صنعتی به برخی از تعاریف دقیق و علمی تر اشاره کنیم؛

می توان آن را این گونه تعریف کرد که به واقع طراحی صنعتی فرآیند استراتژیک حل مسئله می باشد که این فرآیند در نوع خود نوآوری را هدفمند می سازد. به این صورت که با هنر طراحی ایده های نوین و کاربردی را می توان به شکل استاندارد و هدفمند به پیش برد. علاوه بر آن می توان با طراحی صنعتی در کسب و کار طبیعتا موفقیت را به همراه خواهد داشت و در بهبود روند زندگی با وجود محصولات خلاقانه، سیستم های نوین و کاربردی، تجهیزات و تجربیات طراحی شده می تواند گامی مثبت و محکم بردارد.

همان طوری که امروزه در زندگی ماشینی خود نقش پررنگ و چشمگیر صنعت را به عینه می توان دید و روز به روز نقش طراحی صنعتی در زندگی بشری چشم نواز و چشمگیرتر خواهد شد.

همان طور که اشاره شد؛ حرفه طراحی صنعتی به عنوان یک مهارت بین رشته ای تلقی می گردد  که در پیشبرد خلاقیت و نوآوری در راستای حل یک مشکل و نیز ارائه راهکارها و راه حل هایی برای آفرینش یک محصول یا کسب و کار بهتر و بهینه تر طراحی و تعبیه گشته است.

پس در یک نگاه می توان به ضرس قاطع اذعان داشت که در طراحی صنعتی می توان آینده ای درخشان را برای خود و جامعه خود رقم زد و با نوآوری، فناوری، کار و پژوهش، کسب و کار پیشرفته و بهینه و … می توان روز به روز شاهد اختراعات و آفرینش های نوینی در چرخه صنعت باشیم که در حوزه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، محیط زیست و… می توان شاهد میدان رقابتی آن بود.

تلفیقی از هنر و صنعت در طراحی صنعتی

تولید محصولات مختلف با طراحی صنعتی

با تعاریفی که از طراحی صنعتی صورت گرفت، می توان به ضرس قاطع اهمیت والای طراحی صنعتی را در هر جامعه ای به عینه لمس نمود.

هر کشوری که در زمینه طراحی صنعتی رو به رشد باشد، می توان شاهد اتفاقات ارزشمند و مدرن و پیشرفته ای در آن بود. امروزه کشورهای صنعتی در جهان روز به روز در حال ارتقاء سطح محصولات تولیدی خویش هستند تا خود را بع دنیا به عنوان یک قطب صنعتی پیشرفته و بزرگ معرفی سازند.

بنابراین در یک کلام می توان گفت: حرفه و تخصص طراحی صنعتی امروزه به منظور تولید محصولات انبوه و گسترده ای در سطح بین المللی است که همه روزه میلیون ها نفر مهندس و متخصص در این حوزه کاری مشغول به فعالیت هستند تا گام به گام به دنیا همگام شده و لحظه ای از آن عقب نماند.

در تولید محصولات مختلف حوزه صنعت توجه به دو آیتم همواره مورد توجه و اهتمام واقع گشته است که عبارتند از:

زیبایی و ظاهری محصول تولید شده و کیفیت و کارایی و عملکرد مطلوب محصول مورد نظر تا به پیش بردن این دو آیتم در کنار یکدیگر بتوان در زمینه طراحی صنعتی محصولاتی را تولید کرد که با تکیه بر تجربه و تخصص در مقایسه با سایر کشورها بتوان حرفی برای گفتن داشت.

با نگاهی گذرا به تمامی محصولات تولیدی در حوزه طراحی صنعتی می توان گفت تمامی این محصولات پس از رد و بدل کردن هزاران ایده و طرح اولیه ساخته شده اند تا به این منظور در پیشبرد زندگی ساده افراد کمک شایانی کند. تا به این منظور بشر امروزی بتوان با کمک این تجهیزات و ابزارآلات صنعتی بهتر از قبل زندگی کند.

اگر زندگی امروزی بشر را با ده سال پیش یا صد سال پیش مقایسه کنید، به عینه نقش پر رنگ صنعت و ایده های نوین و کاربردی برای بهبود هر چه بهتر زندگی بشری را می توان به عینه مشاهده نمود.

همین روند در ده سال آینده یا صد ساله آینده در مقایسه با سال جاری را می توان به خوبی تخمین زد که این بشر دو پا با طراحی های نوین و پیشرفته به چه سمت و سویی خواهد رفت.

تولید محصولات مختلف حوزه طراحی صنعتی

عمده فعالیت مهندسین طراحی صنعتی

در زمینه طراحی سایت فعالیت های بسیار زیادی امروزه در زندگی بشری وجود دارد که می توان به علت جنبه های هنری شاهد خلاقیت و نوآوری در طراحی آن ها بود و آن ها را روز به روز با قابلیت ها و امکانات متنوع و جذابی مشاهده نمود. از جمله این فعالیت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حوزه مربوط به طراحی محصولات مختلف

در حوزه طراحی محصولات مختلف در عرصه صنعت می توان به بسیاری از محصولات مختلف از جمله:

لوازم خانگی، مبلمان اداری و خانگی، کلیه وسایل صوتی و تصویری، تولید گوشی های موبایل، نوشت ابزار ها و ماشین های اداری، اسباب بازی، پوشاک و … که اگر بخواهیم این لیست را به همین شکل ادامه دهیم، می توان باز هم محصولات مختلفی را به آن افزود.

در همین چند مورد اگر تنها وسایل صوتی و تصویری را در نظر بگیرید؛ می توان شاهد پیشرفت های نوین و مد روزی بود که حتی در چند سال أخیر نیز شاهد آن نبوده ایم.

تمامی این ایده های نوین و پیشرفته برگرفته از ایده های بکر و دست اولی است که با توجه به نیاز بشر امروزی طرح ریزی شده است تا کاستی های زندگی انسان ها را به نوعی جبران کرده و در راستای تسهیل در زندگی مردم روز به روز با ثبت طراحی های صنعتی متفاوت در سطح جامعه و یا در سطح جهان می توان نقش پررنگ طراحی صنعتی را ملاحظه نمود.

به طور کلی نه تنها این وسایل صوتی و تصویری بلکه تمامی محصولات نامبرده روز به روز در حال به روز شدن و مدرنیته کردن می باشند تا عیب های نهفته در طراحی های قبلی را از بین برده و با حل آن ها دست به نوآوری و خلاقیت های نوینی زده اند که زندگی امروزی را تحت شعاع خویش قرار داده است.

  • حوزه مربوط به طراحی دکوراسیون

طراحی دکوراسیون نیز می تواند شامل: دکوراسیون خانگی، اداری، فروشگاه ها، مراکز تجاری و … باشد که هر کدام از آن ها با در نظر گرفتن زیبایی ظاهری و کیفیت و کارایی بالا ایده های نوین و بکری را ارائه ساخته اند که نگاه ها را در همان وهله نخست به سمت خود معطوف می دارد.

حوزه مربوط به دکوراسیون منازل مسکونی با توجه به علاقه مفرط و بیش از حد قشر بانوان و دختران به تزیین دکوراسیون بسیار مورد توجه است که در طراحی صنعتی به این نکته قطعا توجه شایانی ورزیده می شود تا با ایده های ناب و بکر خود بتوانند روز به روز در این زمینه شاهد خلاقیت ها و نوآوری های جدیدی  بود.

  • حوزه مربوط به طراحی محیطی

این حوزه اندکی تخصصی تر و در سطح کلان صورت می گیرد. کلیه چیدمان شهری و فضاهای زیر مجموعه آن اعم از پارک ها، نمایشگاه ها، مراکز خرید، ایستگاه های اتوبوس و تاکسی و نیز کلیه محیط های عمومی، تأسیسات، ترافیکی، تبلیغات شهری، فضاهای سبز، زیبایی سازی شهری و… همه و همه از موارد موجود در طراحی صنعتی در حوزه محیطی به شمار می آیند.

با توجه به عمومی بودن این موارد، می بایست در سطح کلان مورد بررسی قرار گیرد تا با گردآوردن مهندسین و طراحان  و متخصصان مختلف بتوان بهترین تصمیم را در خصوص هر یک از این موارد گرفت و با ایده های نوین بتوان خدمات شایانی به مردم شهر و کشور خویش ارائه ساخت.

به واقع یک مدیر موفق کسی است که بتواند در تمامی این زمینه ها با گردآوردن متخصصین و مهندسین مجرب و دوره دیده رسیدگی کرده و برای هر یک از ایده های نوین چاره ای اندیشیده و تدابیر لازم را برای هر یک از زیر شاخه های محیطی صورت بخشد.

  • طراحی خودرو

طراحی خودرو به صورت طراحی بدنه و نمای داخلی و سایر وسایل نقلیه نیز جزء حوزه های مربوط به طراحی صنعتی است.

  • طراحی بسته بندی

بسته بندی کالاهای مصرفی و محصولات مختلف نیز از دیگر فعالیت های مربوط به طراحی صنعتی است که نیاز به ایده های نوین و بکری دارد که امروزه می توان با مقایسه بسته بندی های محصولات امروزی در قیاس با بسته بندی های گذشته، نقش طراحی صنعتی را به عینه ملاحظه نمود.

علاوه بر موارد گفته شده در بالا می توان حوزه فعالیت طراحی صنعتی را امروزه در زندگی افراد بشری بیش از این نیز دانست که دایره فعالیت آن ها روز به روز بیشتر و گسترده تر می شود.

با ذکر فعالیت های نامبرده شده در بالا می توان اهمیت والای طراحی صنعتی را در زندگی انسان ها ملاحظه نمود. بنابراین برای طراحی صنعتی تمامی موارد ذکر شده در بالا می بایست در هر شهر و کشوری مهندسین و متخصصینی سر بر آورند تا با ایده های بنیادین خود به یکباره جهان اطراف خود را زیر و رو کنند و نگاه تمام جهان را به خود معطوف نمایند.

به همین دلیل است که امروزه اکثر کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه روز به روز در حال توسعه طراحی صنعتی و حوزه های مربوط به صنعت کشور خود می باشند تا بتوانند با تولید انبوه محصولات نوین گامی استوار در حوزه صنعت کشور خویش بردارند.

حوزه های کاری مختلف طراح صنعتی

تأثیر چشمگیر طراحی صنعتی بر پهنه این هستی

اگر نگاهی آماری به تأثیر چشمگیر طراحی صنعتی بر پهنه این هستی در سراسر جهان بیندازیم، می توان حضور پررنگ کشورهای توسعه یافته و جوامع مدرنیته را به راحتی ملاحظه نمود. به عنوان مثال در آمریکای مدرن حدود 38000 طراحی صنعتی مشغول به فعالیت در حوزه های مختلف مربوط به صنعت و طراحی آن هستند که آمار بالایی محسوب می شود.

این تعداد از طراحان صنعتی در آمریکا رو به تولید خلاقانه تمامی محصولات آورده اند که می توان آن ها را در سطح جهان به عینه دید.

محصولات تولیدی آنان شامل طیف وسیع و گسترده ای است که تمامی موارد ریز و درشت را درگیر خود کرده است و در همه این موارد ایده های نوین و مدرنی را می توان دید که در سطح بین المللی حرف اول دنیا را می زنند.

تنوع و گوناگونی این محصولات تولیدی و ایده های روز مبتنی بر خلاقیت و هوش و ایده پردازی چنان تأثیری بر پیکر این هستی نهاده اند که بی گمان می توان انگشت حیرت به دهان گزید.

پس تنوع و گوناگونی در تمامی محصولات به راستی تأثیری حیرت آور می تواند در عرصه جهانی به بار آورد که همه این تأثیرات مثبت را می توان مدیون طراحی صنعتی بود که با روی کار آوردن مهندسین و متبحرین در حوزه ایده پردازی و طراحی های هنری و نوآورانه می توان جهانی را آباد ساخت.

تیم متخصص طراحی صنعتی در کشورهای صنعتی و پیشرفته جهان

کشورهای صنعتی و پیشرفته جهان در زمینه طراحی صنعتی با هیئت ها و گروه های مختلفی کار می کنند.

به این منظور که تیم متخصص طراحی صنعتی در این کشورها به جهت تولید و عرضه محصولات خلاقانه و فناوری و تکنولوژی های روز دنیا نیاز به علوم مختلف دارند.

به همین منظور تیم آنان متشکل از تخصص های مختلف و گوناگونی بوده که شامل:

استراتژیست ها،  مهندسان مجرب و کارکشته، طراحان تعامل محور، طراحان کاربر محور، مدیر پروژه های کلان و معتبر، متخصصین برندینگ ها، گرافیست های حرفه ای و با تجربه، مشتریان و صاحبان صنایع دیگر همگی دارای تخصص های گوناگون بوده که با گرد هم آمدن تمامی این دانش ها می توان جهانی نوپا و نوظهور داشت که بر مدار فناوری و تکنولوژی روز دنیا در حرکت است.

هدف مشترک تمامی این متخصصین و مهندسان در طراحی صنعتی تنها یک چیز است که آن هم تولید انبوه محصولات بر پایه خلاقیت و نوآوری و ایده های بکر و جذاب و خیره کننده است تا مشکلات بشر را با محصولات خود کمتر کرده و علاوه بر آن زندگی وی را بیش از پیش ساده تر و مبتنی بر تکنولوژی و فناوری های روز کند.

به طور کلی همکاری تمامی این متخصصان در قالب یک تیم با دیدگاه های مختلف و گوناگون خود سبب می شود تا در طراحی یک ایده و عملی ساختن آن تمامی جوانب آن را در نظر گرفت تا هیچ مشکلی رخ ندهد و محصولی که در نهایت تولید می شود، تمامی نیازهای بشر را پاسخگو باشد.

این گونه است که می توان به ضرس قاطع اذعان داشت که یک محصولی تولید شده است که از همه نظر در اوج کیفیت است و به گونه ای نیست که یک درد را دوا کرده و صد درد دیگر به آن افزوده است. با همفکری متخصصین مختلف در کشورهای صنعتی و توسعه یافته جهان تمامی جنبه ها مورد بازبینی و بررسی قرار می گیرند تا از همه نظر در اوج و کیفیت باشد.

عملی شدن یک ایده در طراحی صنعتی

شاید شما هم به عنوان یک فرد عادی ایده ای در ذهن خود می پرورانید و می خواهید آن را در سطح کلان پیاده سازی کنید.

طبیعتا پیاده سازی یک ایده کار چندان  ساد ای به نظر نمی آید. برای این فرآیند همانطور که گفته شد؛

بایستی مهندسین و متخصصین مختلف با همفکری هم طی جلساتی و پس از بازبینی ها و بررسی های لازم در طول مدت زمانی آزمایش و تست های مختلف ایده مورد نظر را در هر جنبه ای مورد بررسی قرار داد تا سرانجام بتوان آن را به مرحله نهایی پیش از پیاده سازی و عملی کردن ایده مدنظر رساند.

در مرحله نهایی پس از آزمایش های فراوان از جنبه های مختلف طراح صنعتی یا طراحان صنعتی به کمک مهندسان مکانیک، مواد، تولیدکنندگان، استراتژیست های بازار و… به هم فکری  و مشورت نشسته تا سرانجام پس از بازرسی های گوناگون بتوان ایده مدنظر را از طریق تحقیقات فراوان تولید و توسط بازاریاب ها آن را به بازار عرضه نمود.

بنابراین یک ایده برای عملی شدن و پیاده شدن در سطح یک جامعه می بایست حتما این پروسه را طی نماید تا در نهایت بتوان ایده مد نظر را اجرایی نمود و از آن در حوزه کاری مرتبط به خود در سطح جامعه استفاده کرد.

نکته جالب توجهی که در این خصوص وجود دارد و لازم به یادآوری است؛

ذکر این مسئله است که محصولات تولیدی و ایده های ارائه شده کارآفرینان ممکن است پس از چند ماه و حتی پس از چندین سال تحقیق و توسعه روانه بازار شوند تا مردم آن ها را خریداری نموده و از آن بهره مند گردند.

بنابراین نباید چنین تصور کرد که ایده ارائه شده شما به همین راحتی عملی شده و بلافاصله وارد بازار می شود.

هر محصولی و هر ایده ای بایستی حتما این پروسه را به طور کامل طی کند تا صلاحیت تولید در سطح یک جامعه را داشته باشد و مهندسی شده و هدفمند وارد سطح جامعه شود تا بدون کوچکترین درصد خطا و اشتباهی دردی از دردهای جامعه را دوا کند.

چنین ایده ای اگر به بار نشیند و مهندسی و هدفمند به پیش رود، هر چند که در دراز مدت ثمر دهد، باز هم در نوع خود می تواند بسیار مثمر به ثمر باشد و مردم به آن اعتماد و اطمینان کامل را داشته باشند.

تیم تخصصی متشکل از متخصصین سایر علوم و دانش های مختلف

وظایف طراحی صنعتی

یک طراح و متخصص مجرب و حرفه ای در طراحی صنعتی وظایفی را می بایست به گردن پذیرد تا در راستای این وظایف و اجراء کردن آن ها بتواند فعالیت های خویش را پیاده سازی کند.

تا پیش از این با اهمیت بالای طراحی صنعتی به طور کامل آشنا شدیم.

در این بخش می خواهیم به برخی از وظایف یک طراح در طراحی صنعتی اشاره کنیم که در حوزه کاری خویش بایستی چه کار کند یا به اصلاح چه خدماتی را ارائه دهد تا صنعت و تکنولوژی همگام با استانداردهای جهانی به پیش رود؟

برای پاسخگویی به این سوالات لازم است تا ادامه مطلب را دنبال کنید تا با وظایف خطیر و ارزشمند یک طراح صنعتی آشنا گردیم.

به طور کلی عمده وظایف طراحان صنعتی را می توان در موارد زیر جستجو کرد:

  • تحقیق جامع و گسترده در خصوص محصولات مختلف ایده پردازان و شیوه های مختلف استفاده از آن به منظور واکاوی یک محصول از جنبه های مختلف تا در روند اجرای آن هیچ گونه مشکلی احساس نگردد.
  • طراحی هر ایده و فکر ناب و جدید یا پدید آوردن نقشه برای هدفمند ساختن طرح های پیشنهادی در حوزه های مربوط به صنعت
  • بهره بردن از نرم افزارهای کامپیوتری به روز و مدرن به سبب پدید آوردن مدل های مجازی طرح ها و ایده های مختلف و استفاده از این برنامه های کامپیوتری با توجه به پیشرفت چشمگیر تکنولوژی در زندگی ماشینی انسان عصر نوین
  • بررسی هزینه های مواد مورد استفاده برای هر طرح و پروژه ای با در نظر گرفتن تأثیر آن در سطح جامعه و نیز مشخص کردن الزامات ساخت محصول مورد نظر پیش از عملی کردن ایده مد نظر و روانه کردن آن به بازار
  • همکاری با مسئولان و متخصصان مختلف و زبردست در حوزه های مختلف.

تا به این منظور به این نتیجه دست یابند که آیا طرح پیشنهادی و ایده ارائه شما با توجه به چارجوب هزینه های منطقی می تواند پاسخگویی نیاز مشتریان و انسان های مختلف باشد یا خیر؟

تا در صورت برآورد کردن هزینه های مختلف و منطقی و نیز بررسی این مورد که با طرح مورد نظر می توان نیاز بشر امروزی را برآورده ساخت؛

اگر پاسخ مثبت باشد، مراتب را به جهت پیاده سازی طرح مورد نظر صورت بخشید و در غیر این صورت، طرح پیشنهادی قابل اجراء نخواهد بود.

به طور کلی تأیید یا عدم تأیید هر ایده ای از جمله وظایف طراحی صنعتی می باشد که می بایست حتما مبتنی بر تحقیقات علمی صورت پذیرد.

  • ارزیابی و سنجش ایمنی محصول و طرح مورد نظر و نیز عملکرد آن در راستای تبیین عملی ساختن طرح مورد نظر. به این منظور که در طراحی صنعتی هر ایده ای که طرح ریزی می شود، می بایست آن را حتما از جنبه های مختلفی مورد ارزیابی و سنجش قرار داد و تمامی اصول ایمنی و عملکرد ظاهری آن را در نظر گرفت تا از عملکرد کیفی آن اطمینان حاصل نمود. تمامی این امور از جمله وظایف یک طراح صنعتی در حوزه کاری طراحی صنعتی می باشد که بایستی حتما با دقت نظر خاصی صورت پذیرد.
  • ارائه طرح ها و ایده های مختلف پس از بازبینی و تحقیقات گسترده به مشتریان پس از تأیید طرح مورد نظر و روانه کردن آن به بازار برای استفاده مردم از طرح و ایده مطرح شده در طراحی صنعتی

تمامی این موارد که گفته شد؛ همگی از جمله وظایف اصلی طراحان صنعتی می باشد که حتما بایستی با کادر مجرب و متخصص و پس از آزمایش های مختلف و به شیوه های مختلفی با هم نشینی و مشورت با متخصصین سایر رشته ها و علوم مختلف صورت پذیرد تا در نهایت محصول تولیدی بدون هیچ عیب و نقصی روانه بازار شده و تا مدت ها پس از تولید نیز به روند کاری خود ادامه داده و نیاز مردم جامعه را برآورده کند یا به عبارت دیگر گره ای از گره های مردم را باز کند.

مشخصه های یک طراح صنعتی

یک طراح که در حوزه طراحی صنعتی مشغول به فعالیت است، با توجه به وظایفی که گفته شد و تبیین حوزه کاری خویش، می بایست حتما مشخصه هایی داشته باشد که او را از سایر مردم متمایز سازد. به واقع طراح صنعتی با استفاده و بهره بردن از هوش سرشار خود و قدرت تفکر بالا و ژرف خود می بایست دست به ایده های ابتکارانه و خلاقانه بزند.

بنابراین وی بایستی دارای مشخصه های مختلفی باشد که می توان در یک قاب به برخی از این مشخصه ها اشاره کرد:

  • قوه تخیل بالا

ایده نوین و بکر که بتواند نیاز مردم امروزی را در هر حیطه ای برآورده سازد، کار ساده ای به نظر نمی آید.

برای این کار نیاز به قوه تخیل بالای طراح صنعتی است که بر حسب تخیل ژرف خویش ایده ای را بنا سازد و همه جوانب آن را بسنجد تا در نهایت بتواند ایده خود را عملی نموده و مردم از آن بهره مند گردند.

  • صبر و حوصله بالا

صبر و حوصله بالا نیز از دیگر مشخصات طراح صنعتی است که برای پیاده نمودن ایده خود می بایست از خود صبر و استقامت به خرج دهد.

  • دستان چالاک و چشمان تیزبین

یک طراح صنعتی طبیعتا با سایر افراد جامعه متفاوت است.

وی دستان چالاک و چشمان تیزبینی دارد و ریزه کاری هایی را می بیند که از قدرت هر انسانی بر نمی آید.

به همین منظور است که وی با این نعمت الهی دست به ایده های نوینی می زند که به یکباره انقلابی در صنعت شهر و کشور خویش به پا می کند.

  • حس مردم گرایانه

یک طراح بایستی در دل مردم باشد و نیازهای مردم را با دل و جان لمس کند تا به این منظور اگر کمبودی در هر حوزه ای مشاهده نمود، فورا برای رفع آن مشکل چاره ای بیندیشد تا آن مشکل را با ایده و طراحی خاص و ناب خود برطرف نماید.

هدف تنها پیاده سازی ایده نیست. هدف حس مردم گرایانه است تا نیاز مردم امروز را با طرح ها و ایده های پر فروغ و درخشان پاسخ داد. بنابراین بذر انسان دوستانه را باید در نهال تک تک طراحان صنعتی کاشت تا با نهادینه کردن این امر مهم نیازهای بشر امروزی در حوزه صنعت برآورده گردد.

  • گنجینه ای از اطلاعات

یک طراح باید گنجینه ای از اطلاعات پایه و اولیه در خصوص علوم مختلف را از بَر باشد تا به این منظور در ذهن خود ایده مد نظر خود را بر حسب علوم مختلف ریاضی، فیزیک، شیمی و … مورد کاوش و سنجش قرار دهد.

  • متفکر بودن

خوب اندیشیدن و فکر کردن یک هنر است و بر حسب این هنر می توان دست به ایده های ناب و منحصر به فردی زد که به فکر هیچ کسی تاکنون خطور نکرده است.

بنابراین تفکر اگر به امور مثبت و ایده های نوین منتهی گردد، بهترین نعمتی است که بشر امروزی در ید قبضه خویش در اختیار دارد و با آن می تواند طرح های بنیادین و ماندگاری را در صفحه این گیتی نهادینه سازد.

داشتن تمامی این مشخصه ها و نیز ویژگی های دیگری که هر طراح صنعتی از آن بهره مند است، چیزی نیست که هر کس را یارای رسیدن به آن باشد.

بنابراین برای طراح بودن بایستی خیلی خاص و منحصر به فرد بود و این مشخصه های بارز را به طور کلی در خود ایجاد کرد تا بتوان ایده های نوآورانه ای را از ذهن خلاق خود تراوش نمود.

جرثقیل سقفی در طراحی صنعتی کشور آلمان

طراحی صنعتی در کشور آلمان

کشور آلمان به عنوان یکی از اَبَرقدرت های دنیا در حوزه صنعت به شمار می آید و همگان آلمان را به عنوان یک کشور صنعتی بسیار مشهور در سطح بین المللی می شناسند.

حال سوال اینجاست که مهندسین و طراحان صنعتی در کشور آلمان چه تفاوتی با سایر طراحان صنعتی در دنیا دارند و وجه تمایز آن ها با بقیه در چیست؟

یا اینکه طراحی صنعتی در آلمان چه رویه کاری را در پیش گرفته است که آلمان را تبدیل به یک قطب بزرگ صنعتی در دنیا معرفی نموده اند؟

برای پاسخگویی به این سوالات و ابهامات در ذهن بایستی به مواردی اشاره شود تا بتوان به طور کلی پاسخی شفاف برای همه آن ها یافت. پس ادامه مطلب را از دست ندهید تا با صنعت پیشرفته آلمان بیشتر آشنا شوید.

محصولات تولیدی در کشور آلمان در حوزه صنعت بر چند پایه اساسی استوار هستند که عبارتند از: بهترین عملکرد، بهتریت کارکرد، اقتصادی بودن محصول مورد نظر، ظاهری شیک و ساده، بی تکلف بودن و طبیعی بودن و در نهایت احساس رضایت بخشی مصرف کننده.

تمامی این ملاک ها در کنار یکدیگر باعث شده است تا کشور آلمان بر حسب هنری بودن محصولات تولیدی خویش در حوزه صنعت سنگ بنای محکمی را در پهنه صنعت در کل دنیا به وجود آورد که در همه نظر حرف اول و آخر را بزند.

موسسات و کمپانی های بسیار مشهوری در این کشور در حال فعالیت در حوزه طراحی صنعتی هستند که همه روزه با ابتکار به عمل محصولات خویش دست به خلاقیت های نوین و چشم نوازی می زنند که نگاه تمام دنیا را به خود معطوف داشته اند.

به طور کلی کشور آلمان به طراحی صنعتی بسیار اهمیت گذاشته و لزوما هر طرح صنعتی در این کشور می بایست دارای یک سری پارامترهای شاخص باشد که عبارتند از:

  • محصولی طراحی شده می بایست حتما در بالاترین درجه مفید بودن برای کشور خود و جهان بهره مند بوده باشد.
  • امنیت محصول مورد نظر بایستی لحاظ گردد.
  • دارای عمر طولانی باشد و در کوتاه مدت به راحتی از بین نرود.
  • بهره مند از دانش فنی بوده و فرمی مستقل داشته باشد.
  • کاملا با محیط و فضای رایج قابل انطباق باشد.
  • به هیچ گاه به محیط زیست ضربه نزند.
  • دارای بالاترین سطح کیفیت و کارایی باشد.
  • تحریک کننده احساسات و تفکر آدمی باشد.

در نظر داشتن تمامی این فاکتورها در یک محصول و ایده نوین و خلاقانه طبیعتا کار چندان ساده ای به نظر نمی آید؛

لذا کشور آلمان با دقت نظر و ظرافت مندی خاصی توانسته است تمامی این پارامترها را با همدیگر در تمامی طرح ها و ایده های خود عملی سازد تا جایی که امروزه آلمان را بزرگترین کشور صنعتی دنیا می شناسند.

چگونه می توان یک طراح صنعتی شد؟

شاید برای طیف وسیعی از مردم طراح صنعتی بودن جذاب باشد و با توجه به اینکه می توانند با ایده خود، نیاز طیف وسیعی از مردم را برآورده کنند همین مسئله برای آنان جالب باشد و محرک اصلی آنان برای ایده پردازی و توجه به جوانب مختلف پیاده سازی ایده آنان باشد.

اما به واقع چگونه می توان یک طراح صنعتی شد و در این حوزه مهم مشغول به کار شد؟

در پاسخ می توان گفت: امروزه برای نفوذ کردن به حوزه طراحی صنعتی یک رشته تحصیلی با همین نام در نظر گرفته شده است که می بایست مهارت ها و دانش خاص طراحی صنعتی را در آن احراز کرد تا پس از آموزش و دوره دیدن در مسائل مختلف بتوان سرانجام یک طراح صنعتی شد و در این حوزه مشغول به فعالیت شد.

مهارت هایی که هر طراح صنعتی باید داشته باشد، منحصر به یک یا دو مورد نیست؛ بلکه مهارت های طراح صنعتی بسیار وسیع و چشم نواز است تا وی را از سایر مردم متمایز و منحصر به فرد کند. این مهارت ها عبارتند از:

  • بهره مندی از خلاقیت بالا و چشم نواز
  • دقت نظر و ظرافت و توجه کردن به جزئیات
  • برقراری روابط فردی خوب
  • مهارت در زمینه حل مسئله در راستای حل کردن مشکل یا معضلی که دامنگیر افراد جامعه است تا بتواند با طرح ریزی ایده ای بنیادین خیلی سریع گامی در جهت حل کردن مشکل به وجود آمده بردارد.
  • مهارت فنی و مکانیکی. یک طراح که هنرمندی ماهر و زبردست است.

علاوه بر دانش هنر و زیبایی آفرینی می بایست با دانش مکانیک تا حد وسیعی نیز آشنا بوده تا در راستای طراحی و ایجاد تغییر و تحول در هر محصول تولیدی بتواند با قطعات و روند ساخت محصول مورد نظرآن را به مرحله اجراء درآورد.

  • مدیریت زمان در راستای تحویل یک محصول با رعایت تمامی نکات لازم و اصولی
  • مهارت های وابسته به نرم افزارهای تخصصی طراحی صنعتی.

تمامی این مهارت ها را یک طراح صنعتی برای طراح شدن بایستی در اختیار داشته باشد.

تا بتواند سرانجام خود را یک طراح صنعتی بداند که در این حوزه مشغول به فعالیت است.

در خصوص مورد أخیر بایستی یادآور شد که امروزه نمی توان از نقش چشمگیر نرم افزارهای رایانه ای در هر علم و دانشی چشم پوشی کرد.

در زمینه طراحی صنعتی نیز همه چیز بر مدار نرم افزارهای تخصصی و صنعتی به پیش می رود که یک طراح صنعتی بایستی حتما با آن ها آشنایی کامل داشته باشد.

چرا که در بسیاری از مسائل این نرم افزارها می توانند عصای دست طراح صنعتی در حوزه فعالیت وی باشند.

بنابراین تسلط بر کامپیوتر و رایانه پیش از ورود به طراحی صنعتی جزء الزامات اولیه به حساب می آید تا در روند طراحی هر نوع محصول و ایده نوینی بتوان از آن بیشترین بهره وری را داشت.

از ایده پردازی تا عملی شدن آن

آموزش طراحی صنعتی

در زمینه آموزش طراحی صنعتی با توجه به اهمیت بسزایی که طراحی صنعتی در دنیا دارد؛ بایستی به گونه ای با وجود اساتید مجرب و کارکشته صورت پذیرد تا کارآفرینان و همه کسانی که خواهان ایده پردازی و پیاده سازی ایده خود در سطح کلان هستند، بتوانند با دانشی تخصصی و کاربردی رفته رفته مهارت های لازم را برای این شاخه از صنعت کشور به دست آورند و با به دست گرفتن ابتکار عمل وارد حیطه بسیار مهم و ارزشمندی گردند.

بنابراین کسانی که دارای ذوق هنری در کنار کارهای فنی و مرتبط به مکانیک و حوزه صنعت هستند، بایستی استعداد یابی شده و ذهن آنان را برای ایده پردازی به چالش افکنده تا بتوانند با بهره گیری از قوه تفکر و ذهن خلاق و نبوغ خارق العاده خود دست روی مسائلی بگذارند که زندگی بشری را با طرح و ایده خود متحول سازند.

کاری که ادیسون در سده های گذشته کرد و برق را تولید کرد.

چیزی که تا پیش از آن نبود و امروزه زندگی حتی در عرض چند ساعت بدون برق عملا خنثی و متوقف خواهد شد.

بنابراین آموزش طراحی صنعتی باید به گونه ای باشد که هر فردی ادیسون زمانه خویش باشد تا بتواند در این حوزه کاری موفق و سربلند باشد.

 

امیدوارم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد، اگر به دنبال کسب درآمد و ایجاد کسب و  کار مخصوص به خود هستید با ما در تماس باشید، ما تا زمانی که شما به درآمد برسید در کنار شما هستیم.